21.03.2015

Zielona kawa

Zapewne słyszeliście o zielonej kawie, jak nie z Internetu, to od kolegi/koleżanki. Ten napój robi się coraz bardziej popularny. Kto wie, może kiedyś będzie tak często pity jak zielon herbata?
Przedzierając się przez liczne artykuły i opinie na forach, znajdziemy informację, ze zielona kawa posiada bogate właściwości. Miedzy innymi eliminuje wolne rodniki, obniża poziom cukru we krwi, i co ważne wspomaga w odchudzaniu. Redukuje cellulit, a nawet chroni przed rozwojem chorób nowotworowych. Zmniejsza poziom cholesterolu, a także dodaje nam energii, chociaż zawiera bardzo niską ilość kofeiny.
Ale chwila, okazuje się, ze zielona kawa wcale nie powinna być dla nas żadną nowością.  Zielona kawa jest dokładnie tą samą, którą wszyscy znamy, natomiast przed obróbka termiczną. Są to ziarna kawowca, które nigdy nie zostały palone. 



Co w tej kawie najbardziej pomaga w odchudzaniu? Kwas chlorogenowy. Jest to substancja pozwalająca na zwolnienie procesu metabolizmu węglowodanów w naszych organizmach. Właśnie dzięki temu spalamy tłuszcze.
Niestety smak naparu nie należy do przyjemnych. Niektórzy porównują jej smak do surowej fasoli! Chociaż jest też spora grupa miłośników tej kawy, która uważa, że smak jest bardziej delikatniejszy od kawy palonej.
Jak zaparzyć zieloną kawę? W sklepach dostępne są zazwyczaj kawy w formie ziaren, musimy je więc własnoręcznie zmielić. Ziarna zalać można także gorącą wodą, po odczekaniu około pięciu minut można ja wypić. 
W dzisiejszym świecie wszystko ma swoje odpowiedniki w farmacji. Nic więc dziwnego, że zieloną kawę możemy "zażyć" w postaci tabletek. Dostępne są jako suplement diety. 
Nie pozostaje nam więc nic innego, jak tylko zaopatrzyć się w owe ziarenka i je wypróbować. Jako dzielne kawowe blogerki przetestujemy dla Was każdy wynalazek. Opinie wkrótce.


0 komentarze:

Prześlij komentarz